Wat is een teek?
Een teek is een spinachtige parasiet die leeft van het bloed van gewervelde diersoorten, waaronder honden. Het leven van de teek kent 4 levensstadia: ei, larve, nimf en volwassen teek. Deze stadiaontwikkeling duurt gewoonlijk zo’n 2-3 jaar en de volwassen teek wordt ongeveer 2 jaar oud.
Normaal gesproken is een teek 1-3mm groot, maar een teek kan tot wel 200 keer zijn eigen lichaamsgewicht aan bloed zuigen/dragen waardoor ze op kunnen zwellen tot bolletjes van wel 1cm groot.
Teken zitten wanneer het te koud is buiten vaak in een rustfase. Rond de 7 graden, in de loop van maart begint het aantal actieve teken te stijgen. De meeste beten vinden dan ook plaats tussen maart en oktober.
Een teek bij de hond.
Wanneer een teek op een hond terecht is gekomen gaat hij opzoek naar een warm plekje, zoals bijvoorbeeld de oksels, liezen, buik, oren of staartaanzet. Ook tussen de tenen kan een teek zich nestelen. In het voorjaar eten honden bovendien ook graag het jonge gras, en zo komen de teken dan ook vaker dan eens op het tandvlees terecht.
Overdraagbare ziektes.
Een teek kan verschillende ziekten overbrengen op de hond.
Ongeveer 1 op de 5 teken is besmet met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. De meeste honden die besmet worden met de ziekte van Lyme krijgen hierbij geen klachten. Als ze wel klachten krijgen, is dat vaak pas weken of maanden na de beet.
In tegenstelling tot mensen, krijgt een hond met de ziekte van Lyme géén rode plek of kring op de plek van de beet. Er kan wel een bult ontstaan, maar dit hoeft geen teken te zijn dat de hond besmet is.
Naast de ziekte van Lyme, die mensen ook kunnen krijgen kan de teek ook Anaplasmose, Bartonellose, Babesiose, Ehrlichiose en Hepatozoonose veroorzaken.
Preventie.
Natuurlijk wil je het liefst voorkomen dat je hond een teek krijgt! Gelukkig hebben we daar bij MWP Loves Dogs een speciale tekenhalsband voor. Deze halsband bestaat uit gewone en EM-kralen. EM-kralen bevatten micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels en gisten), en deze micro-organismen zorgen ervoor dat de hond minder aantrekkelijk wordt voor vlooien en teken.
De maand maart in 2025 is onze tekenmaand. Daarom ontvang je de hele maand maar liefst 10% korting bij gebruik van de code ANTITEEK op een tekenband!

Anti vlooien-/tekenband
Anti vlooien-/tekenband
Halsband voorzien van EM-kralen.
XS tót 20cm halsomtrek.
S 21-30cm halsomtrek.
M 31-35cm halsomtrek.
L 36-40cm halsomtrek.
XL vanaf 41cm halsomtrek.
De halsbanden worden naar eigen inzicht ontworpen. Ze bestaan uit paracord, EM-kralen (hoe groter de halsomvang, hoe meer kralen) en decoratieve kralen. U kunt een voorkeur aan kleuren opgeven, maar de kralen en indeling worden uiteindelijk door mij gekozen en samengesteld.
EM-kralen bevatten micro-organismen(zoals bacteriën, schimmels, gisten). Deze mirco organisme zorgen ervoor dat de hond minder aantrekkelijk wordt voor vlooien en teken. De kralen geven een resonatie/trilling af die wij en honden niet merken maar die teken en vlooien niet prettig vinden.
De werkzaamheid van de kralen is per hond verschillend. Dit heeft te maken met de weerstand van uw hond. De ene hond heeft een betere weerstand dan de andere en een betere weerstand maakt honden minder aantrekkelijk voor vlooien en teken. Een lagere weerstand kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld stress, medicatie, narcose, niet de juiste voeding etc. Hierdoor kan het zijn dat het langer duurt voordat de kralen optimaal werken.
Sommige honden met een lagere weestand kunnen misselijk worden/eetlust verliezen tijdens het dragen van de kralen. In dat geval is het verstandig de periode van het dragen wél stapsgewijs op te bouwen. Blijft het aanhouden dan kan het zijn dat de kralen toch iets te heftig zijn voor uw hond of dat uw hond overgevoelig is voor de kralen.
Gebruiksaanwijzing:
Het is belangrijk dat uw huisdier de halsband de eerste 3 weken omheeft, zonder af te doen. Daarna kunt u de halsband om de 2 weken afspoelen en laten drogen in de zon of onder een uv-lamp.
Afhankelijk van uw onderhoud zijn de kralen minimaal 1 jaar werkzaam.
LET OP:
De vacht van langharige honden kan snel verstrikt raken tussen de kralen. Houdt hier rekening mee door dit te controlen en de halsband vaak zelf even iets te draaien. Bij deze honden is het raadzaam de band iets losser te laten zitten.